Proč je benzín a nafta tak drahý? Kolik platíme státu vyděračskou spotřební daň?

Aktuální průměrná cena benzínu Naturalu 95, změřená podle vašich zápisů na mBenzin.cz u jednotlivých čerpacích stanic je nyní v České republice 30,08 Kč na litr, najdete ji vždy na titulní stránce. Kolik si z této ceny vezme stát a jaké jsou skutečné náklady? 

0

Z čeho se tedy skládá průměrná cena benzínu v ČR, tedy zmíněných 30,08 Kč/l? Z aktuální ceny odvádíme všichni obvyklých 21% DPH, čerpací stanici zůstává v případě mezinárodních řetězců asi 6Kč, v případě Tank Ono jde o 2Kč. U ceny potravin bychom se odpočtem dostali ke konečné ceně, ale u benzínu a nafty však musíme odečíst podle nařízení vlády ještě spotřební daň ve výši 12,84Kč za každý litr.

Teprve pak získáme čistou cenu, za kterou prodávají rafinérie litr paliva. Cena surového benzínu je tedy neuvěřetelných cca 6Kč za litr před zdaněním a ziskem, stát si z prodejní ceny jednoho litru vezme téměř 19Kč! Rozdíl mezi cenou benzínu a nafty je právě spotřební daň, která je o něco nižší, 10,95Kč/l.

 

Dobré je si připomenout, že nás stát začíná škubat už v okamžiku, kdy si na drahou cenu benzínu a nafty vyděláváme. Superhrubá mzda jasně stanovuje, že do ruky dostaneme jen 57% mzdy, zbytek je záloha na daň z příjmu a sociální a zdravotní pojištění. 


Pro srovnání se podívejme do USA, který jsou pověstné propastným rozdílem ve zdanění benzínu. Průměrná cena benzínu v roce 2016 byla podle Statistického úřadu energetiky (Energy Information Administration, EIA) 2,15 dolaru za galon, tedy asi 47,08 Kč za 3,785 litrů, což je při současném kurzu dolaru 21,89Kč přibližně 12,43Kč za litru benzínu

 

Složení americké ceny je ale výrazně odlišné, 45 % z ceny tvoří dobývání ropy, 20 % rafinování ropy,10 % přepravní náklady a přibližná marže čerpacích stanic je okolo 7%. Americký strýček Sam si tedy narozdíl od rozežraného českého státu bere daň jen 21%.

 

Spotřební daň z benzínu a nafty je stanovená pevně, pokud tedy cena benzínu vystoupí k 38Kč, což už jsme zažili, dosáhne poměr zdanění 50:50. 

Upravit
comments powered by Disqus