Konec vraků v ulicích, nahlašte je úřadům, konečně je mohou odtáhnout

Každému z nás vadí vraky v ulicích. Konečně jim bude konec, i když si na odtažení pár měsíců počkáte. Od prvního května 2020 platí novela zákona o pozemních komunikacích, podle které je vrak každé vozidlo na ulici, které nemá platnou technickou kontrolu více než 6 měsíců.

0

Novela zákona o pozemních komunikacích nabyla platnosti 30 dubna 2020. Stanovuje, že vrakem je vozidlo, které stojí na pozemní komunikaci a je více než 6 měsíců bez platné technické kontroly a po výzvě majiteli může být po dvou měsících na jeho náklady odtaženo na odstavné parkoviště a po dalších 6 měsících nabídnuto do dražby.

Tato definice vraku v zákoně doposud chyběla a obce mohly vozidla odtahovat pouze v případě, že bránila plynulosti provozu. Toho využil kontroverzní starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný, v jehož městské části začaly po nocích vraky levitovat a přesouvat se doprostřed křižovatek. 

 

Nyní však starostové dostávají přesný postup, jak se vraků zbavit legálně. U vozidla, které nemá platnou technickou kontrolu (srovnání cen STK ve vašem kraji) více než 6 měsíců, vypátrá radnice přes odbor dopravy majitele a dopisem ho vyzve k odstranění vraku. Pokud se stav nezmění do 60 dnů, vozidlo může být odtaženo. 

 

Pokud tedy dnes vrak nahlásíte, v Praze například přes oficiální aplikaci zmente.to, počkáte si na odtažení vraku nejméně tři měsíce, se všemi lhůtami spíše déle. I tak se ale můžeme těšit na více parkovacích míst a větší pořádek v ulicích. 

Upravit
comments powered by Disqus