Snížíte spotřebu a ušetříte ranním tankováním jak radí internetová fóra?

Na některých internetových fórech se můžete dočíst zajímavou radu. Pokud budete čerpat palivo ráno, budete mít na základě nižší okolní teploty menší spotřebu. Co je na tom pravdy?  

0

Pokud budete tankovat ráno, po chladné noci by měla být díky nižší teplotě benzinu nebo nafty v podzemních nádržích čerpacích stanic vyšší hustota benzinu, která při teplotě 15°C má hodnotu asi 720 až 775 kg/m3. Se stoupající teplotou hustota kapalin klesá. 

Ušetříte ranním tankováním v praxi?

Americký server consumerreports.org se rozhodl podrobit paliva testu, při kterém na čerpací stanici v Connecticutu měřili teplotu benzínu ráno i po obědě. Ukázalo se, že díky izolacím nádrží byla teplota konstatně asi 16 stupňů C, avšak v průběhu dne s vysokými teplotami byly první litry o 10° teplejší, zřejmě díky ohřívání v tankovacích pistolích. 

 

Pokud by jste tedy tankovali menší množství, asi do deseti litrů, podle výše popsané poučky by jste mohli teoreticky ušetřit. O jak významný rozdíl půjde, závisí na okolní teplotě, čím více je vedro a stihne se palivo v trubkách ohřát, tím větší rozdíl by byl, podle testu by mohlo jít i o 2Kč na litru. Podmínkou je samozřejmě, aby před vámi nikdo palivo z trubek neodčerpal. 

Upravit
comments powered by Disqus