5 tipů, jak v autě snížit spotřebu benzínových nebo naftových motorů

0

Náklady na palivo jsou nejpodstatnější položkou pro majitele aut, cena benzínu a nafty neustále roste a snížit spotřebu je tedy stále aktuální téma. Přečtete si, jak ušetřit a najet na plnou nádrž co nejvíc kilometrů. 

Na spotřebě benzínu nebo nafty (a nakonec i LPG nebo CNG) se podílí mnoho aspektů, vliv má okolní prostředí, počasí i teplota v různých ročních obdobích, stáří a kvalita auta. Největší vliv má ale samozřejmě řidič a jeho styl jízdy, který podle odborníků může ovlivnit spotřebu až o 30%. Naopak doporučované tankování po ránu peněženku příliš nešetří, to radši vyzkoušejte vzorec pro výpočet průměrné spotřeby.

1. Stáří rozhoduje, novější vozy jsou úspornější

Ať chcete nebo ne, základem snížení útraty za palivo je samozřejmě nákup úsporného auta, dnes už nemusí jít pouze o diesel, s dobrou udávanou spotřebou se setkáte i u benzínu. U sportovního BMW asi šetřit nebudete, ale vyčvachtaný diesel v patnáct let staré Škodě Octavia ve špatném technickém stavu už dávno nebude jezdit za 4,5 litru. Novější vozy mají i vyšší počet rychlostí, lepší zpřevodování nebo aerodynamiku. 

 

2. Cestovní rychlost, na dálnici auto žere 

Jízda po dálnici je možná rychlá, ale není nejúspornější, za univerzální rychlost, která svědčí spotřebě, lze považovat stále 90 km/h. Jiná spotřeba v této cestovní rychlosti bude i na okreskách, které mají vliv díky stoupání a klesání i občasné potřebě řazení. Zrychlení nad devadesátku se podle různých studií podepisuje na spotřebě u každých 5-7 km/h navíc o 5% na spotřebě, ve stotřícítce už může jít díky zvšení odporu vzduchu a kol na vozovce až o 30% zvýšení spotřeby. 

3. Jezděte plynule, předvídejte

Stále platí i další zásadní poučka našich otců, plynulost jízdy. Na rozbité okresce neustálým bržděním a následnou akcelerací přijdete o značnou část úspor v nádrži, lepší je snížit rychlost trvale a plynule se vyhýbat nerovnostem. Trénujte schopnost předvídat dění na silnici, i malé změny rychlosti mají vliv na spotřebu, prudkých změn se vyvarujte především ve městě. Pokud je prostor, při klesání z kopce méně brzděte a využijte levně rozjeté auto při následném stoupání. Používejte vyhazování rychlosti na neutrál. 

Tipy na úspornou jízdu pro snížení spotřeby

4. Vyhovte autu, odmění se nižší spotřebou

Pneumatiky jsou pro auto stejně důležité jako motor, sledujte tlak, správně nahuštěné gumy mají nižší valivý odpor, podhuštění zvyšuje hluk, opotřebování i spotřebu. Přehuštění znamená větší opotřebení vzorku i tlumičů díky tvrdšímu nárazu. A bez ohledu na spotřebu nezapomeňte, že jsou to pneumatiky, které vás spojují s vozovkou, zdravím i životem. 

 

Rozčiluje vás soused, který před garáží nechává nastartované auto? Nedělejte to ani vy před obchodem nebo na parkovišti, zapomeňte na zahřívání motoru nebo výmluvu na spuštěnou klimatizaci. 

5. Servis se vyplatí

Servisní intervaly tu nejsou jen od toho, aby daly vydělat prodejcům, věnujte pozornost stáří oleje, který má zásadní vliv na plynulý chod a tím i spotřebu motoru. Kupujte správné pneumatiky a sledujte jejich stav, sjetý vzorek zvyšuje spotřebu. Opotřebované tlumiče a čepy naklepávají nejen vaši kostrč, ale také všechny součásti podvozku a při jízdě ovlivňují její plynulost a tím, jak jinak, i spotřebu. 

 

Upravit
comments powered by Disqus