Jak snížit spotřebu až o 30%, jezdit úsporně a ušetřit při takování

Ceny benzínu a nafty se stabilně drží na hranici třiceti korun a levnější už zřejmě nebudou. Pro každého motoristu je proto důležité snížit spotřebu správným chováním na silnici. Při dodržení doporučených pravidel ušetříte až 30% nákladů. 

0

Jednička jen krátce na rozjezd

Každý ví, že první rychlostní stupeň slouží pouze k rozjezdu. Držte ho zařazený co nejkratší dobu a rychle řaďte dvojku, samozřejmě ve správných otáčkách, podtáčení motoru také vede ke zvýšení spotřeby.

 

Jakmile překročí otáčkoměr 2 000, opět zařaďte, to platí zejména u dieselových vozů, které v takovém rozsahu pracují nejúsporněji. Řaďte vždy co nejdříve i při jízdě do kopce. Zásadní úsporou je také vypínání motoru při každé i krátké příležitosti, už dávno neplatí, že je startování motoru náročnější na palivo, můžete ušetřit až 20% celkové spotřeby!

Základem je plynulá jízda

Nejpodstatnější pro nízkou spotřebu je plynulost. Přidávejte plyn s citem, brzděte s rozumem. Ostřejší rozjezdy mají zásadní vliv na spotřebu až o desítky procent, zejména ve městě se vůbec nevyplatí a řidič tak jezdí tzv. brzda-plyn. Stejné je to s brzděním, s předstihem vyřazujte na volnoběh, nesnažte se být na křižovatce první, stačí do ní volně doplout, často zjistíte, že si ušetříte další rozjezd. 

 

Za komfort se platí

Dnešní příplatková výbava něco stojí a nejen při pořízení. Oblíbené předehřívání motoru znamená, že motor běží zbytečně naprázdno a jeho ohřátím spotřebu během jízdy neovlivníte tolik, kolik jste spotřebovali paliva. 

 

Jinak na tom není ani klimatizace. Opravdu ji musíte používat neustále? Přemýšlejte, kdy postačí otevřít okénko. Protože jste utratili za příplatkovou výbavu, nemusíte ji ještě neustále používat. Běžící klimatizace zvyšuje měřitelně spotřebu o 0,2 až 1,6 litru/100km. 

 

Všimli jste si v zimě zvýšené spotřeby? I topení něco stojí. Mrznout nemusíte, ale rozmyslete si, zda je taková zima, aby jste si zatopili, protože vyhřívání má podobný vliv na spotřebu jako klimatizace. 

Nenechte se brzdit vzduchem

Auta netráví hodiny během vývoje v aerodynamickém tunelu pro zábavu. Každá překážka, ozdoba nebo příslušenství má vliv na spotřebu. Víte, že zatímco podélný nosič na střeše nevadí, každá jeho příčka narušuje obtékání vzduchem? Vozíte rakev na střeše? Počítejte s vyšší spotřebou asi 10-15%. A je to ještě horší, narušení aerodynamiky způsobují i otevřená okénka nebo přídavný spoiler. 

 

Každý kilogram v autě zaplatíte

Znají to zejména ženy, vozí v kufru mnoho nepotřebných věcí z minulého výletu, muži zapomínají v autě plastové láhve s pitím nebo zbytečné kanystry s vodou do ostřikovače.

Odhaduje se, že jeden dospělý spolujezdec v autě se slabším motorem zvýší spotřebu až 0,5l/100km. 

Huštění pneumatik

Kontrolujte tlak v pneumatikách, jejich valivý odpor má zásadní vliv na spotřebu. Dodržujte doporučení výrobce vozu pro správný typ pneumatik a vždy dodržujte předepsaný tlak. Podhuštěné pneumatiky se nejen rychleji opotřebují, ale projeví se rychle i na vaší peněžence při tankování.

 

Podobné je to s vhodným motorovým olejem, výrobci uvádějí, že nevhodně zvolený typ oleje může ovlivnit spotřebu o 5-8%

Upravit
comments powered by Disqus