Policie plošně sleduje kamerami pohyb všech aut a ukládá si ho v rozporu se zákonem

Systém Automatická kontrola vozidel má sloužit k pátrání po kradených autech, pro vyšetřování zločinu a přestupků a k potírání terorismu. Podle nevládní organizace luricum Remedium jde o zásah do práv občanů.  

0

Nevládní organizace Iuridicum Remedium má za cíl ochranu práv občanů a my ji známe především z kauzy napadení zákona na sledování a ukládání údajů o pohybu mobilních telefonů z roku 2011 a podruhé z letošního roku. 

Systém automatické kontroly pohybu vozidel pomocí kamer sleduje už několik let provoz na pozemních komunikacích. Ukládá údaje o SPZ vozidla, místu a času průjezdu a především fotografie řidiče automaticky několik měsíců v databázích Police ČR, aniž by existovalo jakékoli podezření ze spáchání přestupku nebo trestného činu, což může být v rozporu s rozhodnutím evropského Soudního dvora z roku 2015 a 2016, který plošné ukládání údajů považuje za nepřípustné v rozporu s Listinou základních práv a svobod EU. 

 

Fotografie vozu se ukládají různě dlouhou dobu, např. 2 měsíce v Praze, v Moravskoslezském kraji o měsíc déle a v Ústeckém dokonce půl roku. Záznamu o průjezdu auta zůstává ale uložen výrazně déle, v Praze pů roku, jinde rok. 

 

Upravit
comments powered by Disqus