Vliv pneumatik na spotřebu paliva, ročně můžete ušetřit tisíce Kč za tankování

V článku si povíme, jaký vliv mají pneumatiky na spotřebu paliva vašeho auta. Zkráceně můžeme říct, že významný, může jít až o několik tisíc ročně. Přečtěte si, které faktory mají největší vliv.  

0

Přesto, že koronavirová krize způsobila významný pád ceny za litr benzínu a nafty, jak se můžete přesvědčit i v našem srovnávači cen paliv, ropa se postupně vrací k normálu a čerpací stanice začínají opět zdražovat. Proto každý řidič hledá způsob jak ušetřit a významně mu v tom mohou pomoci pneumatiky v optimálním stavu. 

 

Vztah mezi spotřebou a valivým odporem

Valivý odpor je veličina, která určuje sílu působící na pneumatiku během jejího pohybu po silnici. Pokud je valivý odpor velký, potřebuje motor vydat větší výkon, aby pneumatiky sílu překonaly. Valivý odpor je tedy větší při jízdě např. do kopce a motor se musí více vytáčet a má větší spotřebu paliva. Podobně naopak při ideálně hladké silnici nebo jízdě z kopce je odpor nižší. 

 

Valivý odpor ale ovlivňuje i přilnavost pneumatiky, na kterou má vliv správný tlak nahuštění, šířka pneumatiky, typ a šířka pneumatiky. Významným faktorem je pak opotřebení pneumatik.  

 

Jak ovlivňuje vozovka spotřebu paliva

Valivý odpor samozřejmě ovlivňuje také povrch vozovky. Kvalitní silnice má samozřejmě vyšší přilnavost. Zajímavé je, že asfaltový povrch má až o čtvrtinu vyšší valivý odpor než beton, ze kterého se v posledních letech stále častěji staví např. zátěžové dálnice. 

 

Ke snížení valivého odporu dochází na mokré vozovce, voda vyhlazuje vozovku a snižuje tření pneumatiky. Nicméně to má samozřejmě negativní dopad na stabilitu vozidla a je třeba mít kvalitní pneumatiky, které dobře odvádějí vodu a přesto si udrží přilnavost (vynikající jsou v tom např. pneumatiky Continental).

 

Nejdůležitější je tlak v pneumatikách

Nejvýznamnějším faktorem valivého odporu je správný tlak v pneumatikách. Zejména podhuštění, při kterém se vozovky dotýká větší část plochy pneumatiky, než bylo konstruktéry navrženo. Nejen, že se tím prodlužuje brzdná dráha a významně více se sjíždí vzorek, ale dochází ke zvýšení spotřeby až o 6%!

 

Řešením není ani přehuštění pneumatik. Příliš tvrdé pneumatiky špatně pohlcují nárazy, auto tedy drncá a je méně stabilní. 

 

Malá kola, nižší spotřeba

V honbě za dobře vypadajícími velkými koly se tedy zvyšuje spotřeba. Pro koho je vzhled důležitější než spotřeba, musí počítat s dražším tankováním u čerpací stanice. Test magazínu Car and Driver sledoval rozdíly jízdních vlastností a spotřeby u Volkswagen Golf s různými rozměry pneumatik. Rozdíl ve spotřebě byl 1 litr benzínu / 100 km mezi menšími 195/65 R15 a širokými 235/35 R19, což je přibližně 1000 Kč na 10 tisíc km. 

 

Velikost pneumatik je tedy dalším podstatným faktorem. Existují i speciálně navržené pneumatiky pro snížení spotřeby, které nejsou drahé, podle automobilovedily24.cz koupíte např. celou sadu Bridgestone Ecopia EP150 okolo 5 tisíc Kč.

Patří do rubriky: Motorismus Spotřeba paliva
Upravit
comments powered by Disqus