Zima přichází, nezapomeňte na povinnost odhrnout sníh z auta, zachrání vám to život

Povinnost odstranění sněhové pokrývky z celého povrchu vozu je zakotvena pod pokutou i v silničním zákoně a není tam náhodou. Zmrzlé kusy ledu cestující po střeše nebo kapotě přímo ohrožují vás i okolní řidiče. Minutka omrzlých prstů při odstraňování sněhu může zachránit život.

0

Další zima přichází a fotografie sněhové pokrývky začínají plnit Facebook. Pro řidiče je sníh v zimním období jedním z největších nepřátel, silnice i přes snahu silničářů nelze udržet úplně odhrnuté, jízdní vlastnosti se dramaticky mění, během zimních měsíců stoupá spotřeba paliva a nepomáhá ani snížená viditelnost. 

 

Nezanedbatelný vliv na celkové bilanci "zimních problémů" má často i nevyhovující technický stav automobilů, samozřejmě neochota přezouvat na kvalitní zimní pneumatiky nebo jen nevhodná kapalina v ostřikovačích. 

 

Perfektní technický stav automobilu ale nestačí, ještě je potřeba chovat se správně a přes vlastní lenost zabránit ohrožení sebe i ostatních účastníků silničního provozu například prostým odstraněním sněhové pokrývky z vozu. 

 

Důvody, proč musíte odhrnovat sníh vždy na celém autě

Ačkoli si řidiči zejména po ránu nechtějí příliš nechat mrznout prsty, odhrnutí sněhu pouze z čelního skla nestačí. Pouhá pěticentimetrová vrstva sněhu už významně ohrožuje účastníky provozu. 

 

Zmrzlé zbytky sněhu z kapoty a střechy se v průběhu jízdy uvolňují, hrozí během brzdění či zpomalování sklouznutím na čelní sklo a namoklý sníh nemusí zvládnout ani stěrače. Příjemné to není ani pro ostatní řidiče, každoročně vidíme nepochopitelné scenérie horské vánice za mnoha nevychovanými řidiči, ze kterých se podle rychlosti vozu sype husté sněžení. 

 

A pokud mezi ně také patříte, zamyslete se nad pokutou stanovenou silničním zákonem. Nově můžete dostat až 2000Kč za ohrožení silničního provozu, za zakrytí světlometů nebo registrační značky. 

Upravit
comments powered by Disqus