Co přináší nový bodový systém v roce 2024

Bodový systém řidičů je jako hra s vysokými sázkami, kde každý hráč musí znát pravidla, aby mohl zůstat ve hře. V roce 2024 se ale pravidla mění, a proto je dobré si pozorně prostudovat body a pokuty, které mohou na následky našeho chování na silnici.

0

Nový bodový systém z roku 2024 můžeme přirovnat ke kulinářskému receptu, který má za cíl zlepšit chuť bezpečnosti na našich cestách. Každá ingredience – bod, má svůj význam a každý přešlap je přísněji hodnocen. Jaké tedy jsou klíčové změny, které by měl každý řidič znát jako své boty?

Přehled všech bodovaných přestupků a pokut

Jaké jsou hlavní změny bodového systému? 

Předně, maximální počet bodů, které může řidič nasbírat, než mu bude odebrán řidičský průkaz, zůstává stejný – dvanáct. Avšak cesta k těmto bodům je nyní mnohem strmější. Nový systém zavádí přísnější hodnocení pro řadu přestupků, které jsou častou příčinou nehod. Zjednodušuje stupnici, získat lze nově jen dva, čtyři nebo šest bodů. Body už neobržíte za parkování, zapomenuté doklady a nerzsvícená světla. 

Divoká jízda sbírá více

Pojďme se podívat na několik konkrétních příkladů. Rychlost má v novém systému zvláštní váhu. Představme si, že naše vozidlo je divoký kůň, který touží utíkat bez omezení. Nový systém nás ale nutí držet uzdu pevněji v rukou. Za překročení rychlosti v obci o více než 40 km/h nyní dostaneme nejen vyšší pokutu, ale i více bodů. Přesněji, místo tří, jako dříve, nyní na naše konto přibudou čtyři body.

 

Dražší telefonování 

A pak je tu držení mobilního telefonu během jízdy bez handsfree zařízení. Tento zlozvyk, kdy se neustále pokoušíme udržet vše pod kontrolou, ale naše pozornost je rozptýlena, může znamenat mnohem větší ztrátu, než jen bodový zápis. V novém systému se za takovéto chování neodečte jeden, ale hned dva body.

 

Připoutat prosím!

Vyšší nadílku obdržíte také za nepřipoutání se bezpečnostními pásy. Co dříve nadělilo 3 bodíky, od letoška budou rovnou čtyři body.

 

Invalidy netrápit!

Parkování bylo z bodového systému vyňato, výjimkou je parkování na vyhrazeném místě pro invalidy, za které si připíšete dva body.

 

Platit jako mourovatý 

Kromě zvyšování bodů za jednotlivé přestupky se nový systém zaměřuje také na výši pokut. Tyto pokuty můžeme chápat jako finanční úder, který nám má připomenout, že pravidla silnice nejsou jen doporučení, ale zákony, které musíme dodržovat. Například za jízdu pod vlivem alkoholu nebo odmítnutí dechové zkoušky může být pokuta až 100 000 Kč, což je suma, která může značně otřást domácím rozpočtem.

 

Nový bodový systém a pokuty z roku 2024 jsou tedy výzvou pro všechny řidiče, aby svůj styl jízdy přizpůsobili tak, aby byli nejen bezpeční pro sebe, ale i pro ostatní účastníky provozu. Představte si to jako navigaci, která nás neustále směruje k bezpečnější a zodpovědnější jízdě, kde každý bod je varováním, že se vzdalujeme od cesty zdravého rozumu a ohrožujeme nejen sebe, ale i naše spolucestující na cestě životem.

Patří do rubriky: Novinky
Upravit
comments powered by Disqus