Jak se dobře starat o motor auta pro dlouhou životnost, jak zajíždět nový motor

Dobrá péče o motor auta je základem jeho dlouhé životnosti, do celou dobu si budete uživat výsledky dobrého nebo nevhodného záběhu. Přečtete si, jak se o motor dobře starat. 

0

Dobrý motorista většinu níže uvedených pravidel bude znát, přesto je dobré si je zopakovat a ujistit se, že se jimi řídíte. Většina z nich platí nejen pro zajíždění nového motoru, ale po celou dobu životnosti. 

Pravidla péče o motor při záběhu a po celý život

  • Žádný motor by neměl studený běžet zbytečně na volnoběh, vždy ho zahřívejte klidnou jízdou, aby jste zajistili dobré mazání. 
  • Během prvních 1000 km nevytáčejte nový benzinový motor nad 3500 ot./min, diesel na více než 2500 ot./min
  • S nízkými otáčkami to nepřehánějte a udržujte motor ve středním pásmu. Podtáčení mu škodí novým i zaběhlým motorům a zvyšuje spotřebu. 
  • U nového motoru nejezděte ustálenou rychlostí, střídejte různá tempa, aby se všechny součásti zaběhly v různých podmínkách a teplotách. Vyvarujte se však prudkého přidávání plynu. U zajetého motoru platí přesný opak, ustálená rychlost snižuje spotřebu i opotřebení. 
  • Pečujte o turbo, po ostřejší jízdě nechte motor před vypnutím chvíli běžet v klidné jízdě nebo stát na volnoběh. 
  • Po zajetí, tedy cca od 2000 km, využívejte celý rozsah provozních otáček. Nebojte se motor občas pořádně prohnat, aby se řádně vypálily usazeniny, už naši tatínkové říkali, že občas je třeba vyhnat pavouky, .
Patří do rubriky: Motorismus Spotřeba paliva
Upravit
comments powered by Disqus