Jak se vyhnout krádeži auta, zloději už nepotřebují páčidlo, ale špičkovou elektroniku

Krádeže aut už dávno nejsou doménou šikovných kasařů nebo brutálního rozbíjení skla. Podobá se spíše práci hackerů se špičkovou elektronickou výbavou. Díky velké oblibě jsou nejvíce v ohrožení koncernové vozy Škoda a Volkswagen. Poradíme vám, jak omezit možnosti zlodějů a zabránit jim v krádeži. 

0

Statistiky krádeží sice každoročně klesají o tisíce kusů, v roce 2016 bylo v České republice ukradeno 4919 osobních aut, zatímco o patnáct let dříve jich zmizelo 24 tisíc. Přesto jde stále o vysoká čísla, před kterými je třeba mít se na pozoru především díky velmi nízké, asi 20ti procentní objasněnosti. 

V čele žebříčku jsou s téměř polovičním podílem neustále vozy Škoda, následované dalšími koncernovými značkami Volkswagen, v závěsu s Fordem a Renaultem. Celkový proces krádeže přitom netrvá ani tři minuty, samotné odcizení vozu pomocí elektroniky zabere asi půl minuty. 

 

Statistiky krádeží automobilů 

  • 2016 - 4919
  • 2015 - 6292
  • 2014 - 8720
  • 2003 - 24 174

 

Zloději pěkně v rukavičkách

Způsobů, jak může zloděj ukrást auto je hned několik. Nečekejte ale žádné historické nástroje jako páčidla, moderní zloděj pracuje v rukavičkách, stačí mu sledovat, přemýšlet a použít špičkovou elektroniku, která dnes vůbec není drahá a dá se objednat z Číny za výhodné ceny. 


Nejtěžším krokem je dostat se fyzicky do auta, aby nedošlo k žádnému poškození, které by snížilo výkupní cenu. Na řadu přichází rušička, tzv. Jammer, který zabrání zamknutí auta a aktivaci alarmu. Zloděj čeká nedaleko na řidiče, který opouští své auto a nepozorně nezkontroluje uzamčení dálkovým ovládáním.

 

Celý proces krádeže je už pak velmi rychlý, trvá dvě až tři minuty. Zloděj se pod palubuní deskou napojí na servisní diagnostický OBD konektor, v průběhu 20 sekund dokáže imitovat původní imobilizér a odjíždí s plně ovládnutým vozem. Nalezení vozu pomocí GPS lokace nebo mobilní sítě brání další rušička GPS Jammer.

 

Nejjednodušším terčem krádeže jsou údajně auta s bezklíčovým přístupem a startem. Pro zloděje to sice znamená nutnost nákupu sofistikovanější elektroniky, ale investice se mu vyplatí. Klíč od auta vysílá nepřetržitý, ale velmi slabý signál, který má relativně krátký dosah. Čtečka kódu tento slabý signál zachytí, pokud se zloděj dostane do blízké vzdálenosti od řidiče. Tento signál dokáže zesílit a odeslat dále s větší intenzitou, aby dosáhl až k automobilu. U něj už stojí druhý ze zlodějů, který vozidlo otevře. Taková krádež trvá pouze deset sekund a není třeba provádět žádné další úkony, automobil je legálně odemčený a připravený ke startu.


Nejúčinnější jsou zastaralá mechanická zabezpečení

Dokonale spolehlivá ochrana auta před krádeží neexistuje. I nejlepší elektronický systém se aktivuje až s uzamčením vozu, kterému umí zloději zabránit. Ukázali jsme vám, že dnešní zloději jsou spíše hackeři, ale už dávno nejsou připraveni na mechanické zabezpečení pedálů, volantu, zapalování a proto jej mohou taková zařízení překvapit. I kdyby patřili mezi starou školu a uměli si poradit, jejich odstranění znamená velká zdržení. Než by riskovali, radši si vyberou jiné nezabezpečené auto. 


Jednoduchá doporučení policie z praxe pro ochranu auta

  • klasické mechanické zabezpečení dnes mohou zloděje překvapit, zdržení je často odradí. 
  • pokud auto parkujete před domem, klíče od auta nenechávejte hned za hlavními dveřmi, nezapomínejte zamykat hlavní vchodové dveře. 
  • pokud máte auto s bezklíčovým přístupem, raději klíče od auta odkládejte co nejdále od vozidla a sledujte, kdo se okolo vás během zamykání a krátce po něm pohybuje.
  • braňte se kapsářům, dávejte si klíče do vnitřních kapes kabátu nebo do takových, které se zipem či jinak zavírají, u kalhot používejte přední kapsy. 
  • většina krádeží není předem připravena, buďte pozorní.

Zajímavým doporučením na internetových fórech může být záměna standardnícho OBD konektoru za jiný, pravděpodobnost, že bude mít zloděj redukci je minimální. Pozor ale na zásah do záruky vozu. 

 

Zabránit krádeži je složité, pojistěte se

Stejně jak se vyvíjí zabezpečení automobilů, zdokonalují se i zloději, vyrobit nezcizitelné auto je zřejmě nemožné. Ke zvýšení pozornosti proto doporučujeme přidat také pojištění proti krádeži, kdy se vám může vrátit alespoň část hodnoty auta.

Upravit
comments powered by Disqus