Video: Naučte se snadno pravidla jak zvládnout smyk, nepanikařte a lehce brzděte

Zvládnout smyk způsobený ztrátou trakce není nic složitého, nepanikařte a předem se naučte jednoduchá pravidla podle videa a vyhnete se vážné nehodě.

Auta s pohonem předních kol trpí v zatáčce nejčastěji tzv. smykem z přetáčivosti, způsobeným ztrátou přilnavosti předních kol. U zadního náhonu přichází ve stejné situaci ustřelení zadních kol do strany. Obě sitace se dají snadno zvládnout při dodržení jednoduchých pravidel. Ve videu se můžete přesvědčit, že pokud se je včas naučíte, můžete se vyhnout fatálním důsledkům nehody. 

Především samozřejmě smyku předcházejte, sledujte zatáčku, do které se řídíte a nepokoušejte se přelstít fyzikální zákony. Předem doporučujeme vyzkoušet si takovou situaci například ve škole smyku. Investované peníze se mohou snadno vrátit, zařádíte si s vlastním autem bez nebezpečí a naučíte se, že největším problémem je panika.

Včasnou reakcí se můžete smyku úplně vyhnout. V okamžiku, kdy pociťujete ztrátu přilnavosti na předních kolech, uberte plyn, zlehka začněte brzdit a pevně držte volant v požadovaném směru. Celý trik spočívá v přenesení váhy vozu na přední kola s vyšší přilnavostí, čehož dosáhnete právě lehkým bržděním, při kterém se auto nakloní dopředu. Samozřejmě nesmíte šlápnout na brzdy plnou silou, kdy by se smyk naopak ještě zhoršil. 

 

U zadní poháněné zadní nápravy je postup stejný, avšak volantem se otáčí tzv. kontra, tedy do opačného směru, než chceme jet, výsledný efekt je stejný, přenesením váhy se vozidlo začne zklidňovat. 

Patří do rubriky: Motorismus
Upravit
comments powered by Disqus