Vláda opět přiklepla Babišovi podporu biopaliv, jak dlouho budeme tankovat šizenou naftu?

Současná podpora biopaliv daňovým zvyhodněním skončila 30. června 2016. Vláda proto opět schválila její prodloužení a ministr financí a řepkový velkopodnikatel v jedné osobě si tak opět zamnul ruce. 

0

Vladá jako důvod uvádí cíl snížit emise a zajistit ce nejvyšší podíl energií z obnovitelnách zdrojů. Největším dodavatelem bio složky v zemi je Agrofert, patřící rodině ministra financí Babiše. Sám šéf hnutí ANO demonstrativně novinářům prohlásil, že se samozřejmě při projednávání zdrží hlasování. Představa, že i bez jeho hlasu návrh vládou neprošel je ale spíše k pousmání.

Zákon určuje minimální obsah biosložky, v benzinu musí jít o 4,1 procenta biolihu, do dieselu je povinné přimíchávat 6 procent bionafty. Zdanění například směsi motorové nafty a žlutých moru naší přírody je nastaveno na 8 415 korun na tisíc litrů oproti běžné sazbě 10 950 korun na tisíc litrů. Rostlinné oleje určené k pohonu motorů, které splňují kritéria udržitelnosti biopaliv, budou zdaněny podle návrhu sníženou sazbou 1 180 korun na tisíc litrů.

 

Ročně nás tedy podpora biopaliv (čti Agrofertu) přijde na 1,67 miliardy korun a na konci programu v roce 2020 už půjde o 2,14 miliardy. 

Upravit
comments powered by Disqus