Vzorec jak vypočítat průměrnou spotřebu paliva na 100 km a snížit spotřebu

Vypočítat si průměrnou spotřebu pohonných hmot u auta je stejně důležité, jako spočítat spotřebu elektřiny v domácnosti, jde o zásadní nákladovou položku a proto si zopakujeme vzorec jak na výpočet paliva na km. 

0

Průměrná spotřeba pohonných hmot dle technického průkazu uvedená výrobci automobilů většinou nebývá příliš reálná, cena benzínu a nafty se neustále zvyšuje a proto je dobré vědět, jaký je výpočet nákladů paliva na kilometr.

Kdy jít na STK a emise, co se kontroluje na technické prohlídce

Vzorec na výpočet spotřeby auta

Průměrná spotřeba určuje náklady na provoz automobilu na ujetý kilometr a uvádí se v litrech na 100km (l/100km). Výpočet není vůbec složitý a nejjednoušší je použít vzorec spotřeby, který si můžete snadno dosadit např. do tabulky v Excelu. 

Vzorec na výpočet spotřeby:

Vzorec obsahuje spotřebované pohonné hmoty a počet ujetých kilometrů, 

Chybějící palivo v nádrži v litrech děleno ujetými kilometry, vynásobeno 100 = průměrná spotřeba na 100km

 

průměrná spotřeba = (spotřebované palivo/ujetá vzdálenost v km)*100

 

Příklad výpočtu reálné spotřeby:

Pro výpočet spotřeby benzínu nebo nafty zvolíme nejrozšířenější české auto, Škoda Octavia, se kterou po natankování plné palivové nádrže 43 litrů ujedeme celkem 780 kilometrů.

Vzorec: (43/780)*100 = 5,5

Po dosazení do vzorce jsme zjistili průměrnou spotřebu 5,5 litru/100km (zaokrouhleně).

 

Jak zjistit spotřebu bez výpočtu

Změřit spotřebu auta ale jde i bez výpočtu, zejména, pokud bydlíte ve městě s více čerpacími stanicemi na vašich trasách. Natankujte plnou nádrž a po ujetí 100km natankujte znovu. Nemusíte být úplně přesní a jezdit okolo benzínky dokola, měřit můžete i po ujetí 110km nebo 120km, od dotankovaných litrů prostě pak odečtete 10 nebo 20% podle toho, kolik jste navíc ujeli nad 100km. 

 

Reálné spotřeby aut můžete zjistit také podle tabulky a kalkulačky spotřeby pohonných hmot na internetu nebo různých databází spotřeby aut od uživatelů, ze které jako zajímavost vyplývá, že spotřeby aut má nejnižší Německo. Každé auto je jiné a rozhoduje především zkušenost a disciplinovanost řidiče, jak jsme vám nedávno radili v článku Jak ušetřit na benzínu a snížit spotřebu až o 30%

Upravit
comments powered by Disqus