Kdy jít na STK a emise, co se kontroluje na technické prohlídce v roce 2024

0

Technická prohlídka je vedle zaplacení povinného ručení nejdůležitější povinností majitele auta. Podívejte se, jak často musíte do STK na technickou kontrolu, kdy musíte na evidenční prohlídku a měření emisí a co se kontroluje. 

Mapa STK a ceny

Na našem webu mBenzin.cz jsme připravili seznam všech stanic technické kontroly a emisí v České republice. Nejbližší a nejlevnější STK můžete vyhledávat v mapě podle vaší adresy. Ceny technické prohlídky zadáváte vy, řidiči, pokud některá částka neodpovídá, stiskněte tlačítko Aktualizovat a zaznamenejte správnou hodnotu. 

 

Kdy na STK a emise, platnost evideční prohlídky

Nové auto je potřeba přistavit ke kontrole po čtyřech letech od uvedení do provozu a následně pravidelně každé dva roky. Současně probíhá i evidenční kontrola výrobních čísel a technického průkazu, která je zahrnutá do ceny technické prohlídky. 

Vzorec jak vypočítat průměrnou spotřebu paliva a snížit spotřebu

Evideční prohlídku (nesouvisející s platností osvědčení o technickém stavu vozidla) musíte samostatně absolvovat také před převodem vlastníka vozidla na dopravním inspektorátu, v tom případě je zpoplatněná a proto i tuto cenu evidujeme v našem seznamu. Nově má platnost 1 rok.

 

Emise jsou na tom podobně, jejich platnost je stejná dva roky a proto můžete měření u většiny STK absolvovat společně, často i za zvýhodněnou cenu. Měření emisí pro naftové motory je většinou dražší, proto uvádíme v seznamu obě ceny. 

Mapa STK a měření emisí se srovnáním cen

Co se kontroluje na STK v roce 2024

  1. Identifikace vozidla - kontrola registrační značky, výrobního čísla VIN, stav tachometru.
  2. Brzdy - technický stav, stejnoměrnost, účinnost, vedení brzd.
  3. Řízení - technický stav, geometrie, vůle.
  4. Výhled řidiče - stav a homologace skel a zrcátek, zatmavení a překrytí.
  5. Osvětlení vozidla - světlomety, osvětlení, odrazky a elektrická zařízení, stav a homologace.
  6. Kola, pneumatiky a nápravy - technický stav, vůle, koroze, homologace a schválení, funkce tlumičů, úniky kapalin.
  7. Podvozek a karoserie - stav a koroze nosných částí, úpravy a doplňky, vůle uchycení, ostré a nebezpečné hrany, sedadla, kryty a zástěrky.
  8. Motor a výkon - úniky provozních kapalin, homologace, hlučnost a účinnost výfuku, emise, elektromagnetické odrušení,
  9. Povinná výbava - přítomnost a funkce bezpečnostních pásů, airbagy, zámky, rychloměr, ovladače, lékárna a trojúhelník.
Proč už se nevylepuje na registrační značky zelená emisní známka?

Jak projít technickou, jak postupovat a na co nezapomenout

  1. Nezapomeňte velký technický průkaz, osvědčení o registraci (malý techničák), protokol o měření emisí, doklady o homologaci doplňků.
  2. Už tátová nás učili, že čisté auto vypadá novější a má větší šanci projít. Špinavý motor signalizuje špatnou údržbu a naznačí úniky provozních kapalin.
  3. Pokud rovnou prohlídku nesvěříte předem odborníkovi, zkontrolujte sami únik kapalin, funkčnost všech světel, sundejte staré dálniční známky a samolepky ze skel, ověřte homologaci, nahuštění pneumatik a hloubku vzorku do 1,6mm.
  4. Přes STK neprojde: Jiný rozměr pneumatik, podložky pod koly, nehomologovaná mračítka a spojlery, ochranné rámy, přídavná světla, neschválené polepy skel. Nefunkční stěrače, upravený výfuk nebo tlumiče, chybějící katalyzátor.
Patří do rubriky: Motorismus
Upravit
comments powered by Disqus